Moja tetka voli muškatle i zbog pažnje koju im pruža one naprosto bujaju zašarenivši čitavu stazu do njene kuće. Dan je bliži završetku jer je prevalio veći deo svog bitisanja a svež povetarac nagoveštava blizinu noći. Uživam u prijatnom dvorištu njene kuće sa olovkama u ruci i crtam. Isprva nije išlo onako kako sam želeo ali je posle više upornih pokušaja bilo bolje. Vreme je kao i obično u tim situacijama proletelo munjevito. Sačuvao sam ga još toliko da zajedno popijemo kafu i malo pričamo. Tečina serija za rekreiranje, prenos trke Formule 1 je završena pa se možemo zajedno okupiti oko stola uživajući u večeri.

Moj sin je blistao od radosti pošto je mogao na miru proučavati kokoške koje nose jaja pa ih je svojeručno i na svoju odgovornost doneo kao neoborivi dokaz da je tu veštinu savladao. I dok su mu iz džepa ispadale paprike i mladi paradajz, što je svima jasno ukazivalo na širinu i kompleksnost njegovog proučavanja koja obuhvata seosku floru i faunu, neumoljivo je molio mamu insistirajući da pogleda pužića kog je pronašao. Moja se dragana samo smešila pa nisam imao razloga da sumnjam da li je uživala.

Nudim crtež u svojim beleškama i sreman sam objasniti razlog za skicu našeg popodneva.

Vidite, crtež sadrži mnogo više od linija i valerskih vrednosti površina.
Možda ću umeti da ga razložim na svaku emociju kao kriške. Dolazi zima (duga i hladna), kada ću imati sećanja na leto, podseća me koliko smo sretni što imamo jedni druge. Odložiću ih kao kompot, kao slatko od života na policu malih radosti.

Zadovoljan sam crtežom jer je najbliži pravcu u kojem bih želeo nastaviti svoje istraživanje.
I mada muškatle nemaju izražen miris, mirišu na sliku koja se priprema.
Voleo bih da već sutra uronim u boje.

muskatle