muzički intermeco na tisi

Gotovo svake godine u junu Tisa procveta. Hiljade insekata izlazi na površinu vode preobražavajući se u novi životni oblik.

To je Palingenia longicauda!

Ispratiti ovaj jedinstveni događaj je u Kanjiži postala tradicija. Prvi put, ove godine odlučujem se na fotografisanje ovog fenomena. Jedno je sigurno, sledeće godine ću ponovo!

Nimalo nije lako snimiti te mangupe, uvek su u pokretu osim tokom kratkih pauza dok se presvlače. Ukoliko se nalazite u čamcu ili snimate sa mola kao ja, malo-malo pa se zaljuljuškate talasima koje prave čamci i brodići natovareni radoznalim posmatračima.

radost

Kažu najbolje je ugaziti u vodu, neopisiv doživljaj. Noge su do kolena u mulju a voda je još prilično hladna pa je nezodno preći kritičnu liniju iznad pupka. Preporučujem grčevito držanje fotoaparata, pogotovo skuplje verzije. Ako imate stativ i prikladan objektiv, znaćemo da ste profesionalac.
Sebe ću definisati kao amatera avanturističkog duha :)

Dohvatiću se olovke i četkice pa da se nađemo na istu temu.
P.S.
Preporučujem srodne članke Palingenia longicauda ili Cvetanje Tise apamtim da je National Geografic Srbija objavio članak na temu, slobodno pogledajte. Zanimvljivo je.

kratkipredah