muzički intermeco na tisi

Готово сваке године у јуну Тиса процвета. Хиљаде инсеката излази на површину воде преображавајући се у нови животни облик.

То је Palingenia longicauda!

Испратити овај јединствени догађај је у Кањижи постала традиција. Први пут, ове године одлучујем се на фотографисање овог феномена. Једно је сигурно, следеће године ћу поново!

Нимало није лако снимити те мангупе, увек су у покрету осим током кратких пауза док се пресвлаче. Уколико се налазите у чамцу или снимате са мола као ја, мало-мало па се заљуљушкате таласима које праве чамци и бродићи натоварени радозналим посматрачима.

radost

Кажу најбоље је угазити у воду, неописив доживљај. Ноге су до колена у муљу а вода је још прилично хладна па је незодно прећи критичну линију изнад пупка. Препоручујем грчевито држање фотоапарата, поготово скупље верзије. Ако имате статив и прикладан објектив, знаћемо да сте професионалац.
Себе ћу дефинисати као аматера авантуристичког духа :)

Дохватићу се оловке и четкице па да се нађемо на исту тему.
П.С.
Препоручујем сродне чланке Palingenia longicauda или Цветање Тисе апамтим да је National Geografic Srbija објавио чланак на тему, слободно погледајте. Занимвљиво је.

kratkipredah